УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Докле да се лажемо милозвучним језиком дипломатије?

„Европски политичари данас се више баве дизањем царинских и административних баријера, њиховим последицама или разноразним бирократским прописима, губећи из вида европски пројекат да се истакне и ојача њен културни идентитет, пошто је култура, уз економију и правно-политичке институције, постала трећи стуб европске грађевине. Проучавали смо феномен границе у друштвима која су погођена страхом, као и оним друштвима која су прожета озлојеђеношћу. Границе затварају друштва, граде однос супарништва и конфронтације, потхрањују бивша и садашња понижења, наводе их још на насилније и очајничкије потезе. Балкан није могуће као ни Европу чврсто омеђити, ниједна другост није сувишна страна већ део културног идентитета и плурализма”, каже Мустафић.

Укупно приказа странице

петак, 28. јун 2013.

Протест Суботом/ Слободан Ј. ЧворовићЗабарак, лагуна, Пек (Дубраве; Мишљеновац; 28. јун 2013. Снимак Иван Лукић)


......Врело је. Само су погледи замућени, осмеси по  навикнутој игри усана на ивици плача, који се очас преврне у своју супротност. Претходног дана, министар културе изјављује да је он апсолутно на страни протеста људи из културе, алипара нема.
Но, занемели посленици културе, у тражењу артикулисаног вриска нису још увек у стању да организују прави захтев; јер он није само захтев пара већ потреба за променом сваког агресивног, неваспитаног тона, начина понашања: жудња за комуникацијом грађанске, тј. васпитане Европе која је недоречени узор полуваспитаним и несложним људима на целој земљиној кугли. То је (макар најближе) држању и истрајности у свакој речи одлуци, макар она биладомаћа“. Интернационално чишћење суровости у свим контактимаулица, предузеће, фамилија, школа, итд...То је дакле и учење поверења, неагресивне храбрости зидања (а неразваљуј“!-наређене акције рушења). Додајем: храбрости зидања у себи самом, људима до себе, према свему и свима...То је нови однос Човека и то је Одбрана и Обнова Културе Живота.
То је и улога министарстава земље Србије, изранављене заблудама, верама и неверама злог времена за које сноси заиста не малу одговорност, пред очима своје и светске јавности. Култура Нове Комункације треба да буде један од најосновнијих задатака необично важног-их Министрастава.
Његов-њихов задатак је и налажење  начина за убирања новца.Део опште културе земље Србије, није прослављање стално испрослављаних; истих посесивних народних терци домаћег живота,  већ налажење спона између неопходне културе живота и живота самог. Дакле, уметник сем што отвара очи и уши, сва чула, аудио и визуелном формом, он шири и везује својом енергијом мисију поверења, мисију јединства у креацији која је део свих нас. Она немо говори министарству и рођеном народупа ми смо, господо, највиднија енергија савести овог и сваког народа.
Да, култура и уметност ове земље и сви људи, чији су животи везани за цивилизацијска успења човечансттва: Брајову азбуку, разноразна помагала људи оштећених у развоју, однос према свему и свима..! Песме, стихови, књиге, боје, слике и композиције...упућени су свима нама  - заједно и ево, ми показујемо начин како се успркос свему, храбро и пркосно  живи и намера нам је да настављамо прави живот и даље. Наиме, сматрамо да је човек коме смо дали власт у култури,  дужан да нас обједини у добру!Да нађе начина да повеже наше таленте са талентима других људи, безусловно. А ми ћемо му бити војска Одбране и Обнове Живота Културе земље која је у сталној транзицији поштења и непоштења, легалне пљачке и поштеног рада, некажњеног криминала и поштеног рада, имања и немања, расподеле и прерасподеле. Покаже људима свих струка,  значај простора на коме живе у кога се куну, чије славе славе, споменике макар у пролазу, обилазе.
Дакле наћи начина да уз помоћ и подршку, „културњака“ родољубих економиста, лекара, итд... обиђу празне и увеле просторе, села, градови, празне њиве, шуме, воћњаци, од небриге и непажње, од не-вољења које је инфицирало измучене људе протеклим ратовима, те разорило комуникацију Србије и Срба са собом и светом. Буђење новог родољубља, патриотизма, баш са тим „културњацима“. Да, баш то је дизање свести ове земље; у овом случају, барјак-путоказ растројеном народу и  његовом  достојанству. Културних навика у раду и радних навика у култури.
Родољуб економиста, са родољубом, на тзв. Извршној  власти, бискресаоразним установама, државно-приватнимм итд...плате на 45 000-50 000 дин. (извод из тезе економисте Драгаша, и других...)  и уравнотежио уметнике без и једног динара, здравственог осигурања, самим тим без икаквог достојанства, са осталимподвижницимаисте земље.  Људи окупљени на тргу би верујем, подржали министра културе у његовој борби за лик и презиме ове земље коју у ствари, представљамосви ми.
Својим материјалним присуством, хтео он или не, уметник уводи ниво Слободе Креације у сваком свом раду, преноси на све просторе...Министарство је дужно да подржава еволуцијско успење културе у одбрани људског или љубави у човеку.
Министарство не сме да се понаша као дроњаво куче кога отерају са прага дане смета. Онда се домаћица сажали и баци оглодану коску. Куче онда глође и захваљује газди и на томе! Држава, приватници, спортисти, политичари, фабриканти, криминалци...под контролом или без, морали би, једноставно, да сарађују са Културом рођене државе; да науче (законском обавезом) да преливају новац за опште добро - праве комуникације ради, слободе истинског родољубља, тј. праве културе и уметности, ради. И заједно са министром и министарством крену у индивидуалну подршку сваком ствараоцу Културе Живота и Уметности...

__________
   * Аутор осврта је слободни уметник (напомена ур.)