УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Докле да се лажемо милозвучним језиком дипломатије?

„Европски политичари данас се више баве дизањем царинских и административних баријера, њиховим последицама или разноразним бирократским прописима, губећи из вида европски пројекат да се истакне и ојача њен културни идентитет, пошто је култура, уз економију и правно-политичке институције, постала трећи стуб европске грађевине. Проучавали смо феномен границе у друштвима која су погођена страхом, као и оним друштвима која су прожета озлојеђеношћу. Границе затварају друштва, граде однос супарништва и конфронтације, потхрањују бивша и садашња понижења, наводе их још на насилније и очајничкије потезе. Балкан није могуће као ни Европу чврсто омеђити, ниједна другост није сувишна страна већ део културног идентитета и плурализма”, каже Мустафић.

Укупно приказа странице

четвртак, 09. јануар 2014.

Episkopi se provodili na Kubi, patrijarh ih penzioniše?

KAKO „Novosti“ saznaju u krugovima u vrhu Srpske pravoslavne crkve na dnevnom redu Svetog arhijerejskog sinoda uskoro bi mogli da se nađu episkopi, kanadski Georgije i srednjeevropski Konstantin, inače rođena braća.
Prema našim informacijama, patrijarhu srpskom Irineju stigao je iz Kanade video-snimak o boravku dvojice vladika na Kubi - na moru. Vladike su na Kubu otputovali preko kanadske turističke agencije.
Odnosi episkopa Georgija i dela verujućih Srba u toj eparhiji nisu dobri. Sada je navodno pred patrijarhom video-materijal na kom su, pored ostalog, vladike na morskoj plaži „jako raskomoćene“.
Patrijarh je, kako saznajemo, i sam zatečen. Vrlo brzo mogla bi da bude pokrenuta inicijativa za Georgijevo penzionisanje, što se prošle godine dogodilo Konstantinu, na kog su se godinama pre toga žalili vernici i sveštenici.
Konstantin je posle penzionisanja, pronašao mir u manastiru Tavna, kod Bijeljine, gde ima sestru monahinju, a u selu u Semberiji, gde su svi rođeni, i brata sveštenika.
- Sad će, po svoj prilici, crkveni „vrh“ posle razmatranja snimka sa Kube tražiti od episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, da otkaže gostoprimstvo bivšem episkopu srednjeevropskom, koji je u toj svetinji, pre hirotonisanja u vladiku bio duhovnik - kaže jedan od episkopa SPC.
 

Episkopi se provodili na Kubi, patrijarh ih penzioniše? | Društvo | Novosti.rs

Iz komentara:
cimbistra 09. januar 2014. 09:11 #2785320
Jasno kao dan: nije u pitanju Kuba niti "provod" dvojice vladika. Oni nijesu EKUMENISTI, treba naci nacina da budu svrgnuti!
Afere bez afera 09. januar 2014. 08:57 #2785306
Ko to pravi "slucajeve" u Srbskoj crkvi, i izmisljanje ne postojecih afera? A ne objavljuju stvarne i grozne afere koje katolicka crkva ima. Kad procitam u stranoj stampi o aferama u katol. crkvi, Novosti mi ne objave komentar o tome, niti oni "saznanja" prenesu. U Svajcarskim novinama "Schweiz am Sonntag", Bivsi pripadnik Svajcarske garde imao do 25 seksualnih ponuda od kardinala i episkopa. Novo svetlo na postojanje i sirinu Vatikanskog gej-lobija. To je afera, a ne suncanje na plazi svestenik