УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Докле да се лажемо милозвучним језиком дипломатије?

„Европски политичари данас се више баве дизањем царинских и административних баријера, њиховим последицама или разноразним бирократским прописима, губећи из вида европски пројекат да се истакне и ојача њен културни идентитет, пошто је култура, уз економију и правно-политичке институције, постала трећи стуб европске грађевине. Проучавали смо феномен границе у друштвима која су погођена страхом, као и оним друштвима која су прожета озлојеђеношћу. Границе затварају друштва, граде однос супарништва и конфронтације, потхрањују бивша и садашња понижења, наводе их још на насилније и очајничкије потезе. Балкан није могуће као ни Европу чврсто омеђити, ниједна другост није сувишна страна већ део културног идентитета и плурализма”, каже Мустафић.

Укупно приказа странице

недеља, 21. децембар 2014.

Манипулација статиском> незапосленост у Србији ће још више да се смањи
Када председник Владе, у незнању или са злом намером, данима понавља да је стопа незапослености смањена на 17,6 одсто, а пре годину дана била је око 25 одсто, то може да се дода подужем списку неистина које је изрекао, изјавила је Сандра Рашковић Ивић, председница Демократске странке Србије (ДСС), а преноси ова странка.

Може, такође, како је саопштено, да послужи и као потврда увреженом мишљењу да сви политичари лажу

"Али када се манипулација статистичким подацима "пресели" у званичне документе Владе, као што је Предлог Закона о буџету Републике Србије за 2015.годину, онда то прераста у институционализовано обмањивање јавности и представља кршење члана 51. Устава Републике Србије", наводи Ивић.

У Предлогу Закона о буџету стоји да " и поред пада економске активности, индикатори тржишта рада су повољнији него у претходном периоду. Према Анкети о радној снази,
стопа незапослености је у трећем кварталу износила 17,6 одсто..." и да је то "најнижи ниво стопе незапослености још од априла 2010. године када је износила 19,2 одсто".

"Да се уочи срамотна манипулација није потребно стручно знање, довољна је елементарна логика: како је могуће да запосленост расте и незапосленост се радикално смањује док пада привредна активност ? Наравно да није могуће", рекла је Ивић, преноси ДСС.

Будући да се у 2014. године бележи пад производње, па ће и бруто друштвени производ бити мањи него прошле године, то се поставља питање како је могуће да је незапосленост смањена? Одговор је једноставан: на начин који одликује актуелну власт од самог почетка - ординарном манипулацијом.

Методологија истраживања "Анкета о радној снази", која се спроводи на основу Закона о јавној статистици, између осталог у запослена лица уврштава и "лица која су најмање
један сат у посматраној седмици обављала неки плаћени посао (у новци или натури)".

Запослене особесу по овој методолигији и "индивидуални пољопривредници и помажући чланови у домаћинству"...итд. Дакле, ако је неко на семафору прао шофершајбне један сат или је тајкунској породици прошетао куче и добио векну хлеба - запослена је особа.

Ако је неко завршио факултет, а помагао родитељима у стаји - запослен је. Све ово се утврђује телефонским или теренским анкетирањем породица одређених као узорак.

     = извор: Фонет