УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Докле да се лажемо милозвучним језиком дипломатије?

„Европски политичари данас се више баве дизањем царинских и административних баријера, њиховим последицама или разноразним бирократским прописима, губећи из вида европски пројекат да се истакне и ојача њен културни идентитет, пошто је култура, уз економију и правно-политичке институције, постала трећи стуб европске грађевине. Проучавали смо феномен границе у друштвима која су погођена страхом, као и оним друштвима која су прожета озлојеђеношћу. Границе затварају друштва, граде однос супарништва и конфронтације, потхрањују бивша и садашња понижења, наводе их још на насилније и очајничкије потезе. Балкан није могуће као ни Европу чврсто омеђити, ниједна другост није сувишна страна већ део културног идентитета и плурализма”, каже Мустафић.

Укупно приказа странице

уторак, 09. јун 2015.

Риба која „хода' копном и гуши предаторе!


 Фото принтскрин Јутјуб
Фото принтскрин Јутјуб
ПЕРЦА пењалица, слатководна риба у сродству с гргечом која потиче из југоисточне Азије, али и која се у задњих пар деценија успела раширити све до Папуа Нове Гвинеје, изазвала је ових дана свеопшту панику у Аустралији јер се по први пута појавила недалеко од тамошње обале. 
Перца је у стању да шета копном и до шест дана јер уз шкрге поседује плућа, а једном када је нека од животиња прогута, перца је убије тако што јој натекне у грлу и угуши је.
Речи је о риби која у новим стаништима представља велику опасност по друге рибе, птице и корњаче, па је истраживач Нејтан Валтам са универзитета Џејмс Кук упозорио да ће најверојатније изазвати катастрофу уколико почне да шири популацију и у Аустралији - пише порталДневник.хр.
Иако је перца пењалица донекле отпорна и на слану воду стручњаци не верују да је тако далеко успела самостално да доплива, па прихваћена теорија у овом тренутку каже да су за њену миграцију криви рибарски бродови.
- Перца је у стању да поремети равнотежу станишта у које се насели. Зато сарађујемо с властима како не би ишла даље према југу - казао је Валтам, који је замолио људе да одмах пријаве уколико је угледају.


Појавила се риба која „хода' копном и гуши предаторе! (ВИДЕО) | Репортаже | Novosti.rs